Terug

Wilt u een schenking doen dit jaar?

Linda van de Oudeweetering //

Lees hier de do's en don'ts

Geld lenen of geld geven?

Onlangs ontving ik een cliënt bij mij op kantoor. Hij wilde graag zijn dochter helpen bij de aankoop van haar eerste woning en hij vroeg aan mij hoe hij dit kan doen. Uiteraard zijn hier meerdere mogelijkheden voor. Ik zal er twee toelichten.
1. Familiebank

Eigenlijk bent u in deze situatie de bank, u leent een bepaald bedrag aan uw kind en uw kind is verplicht om rente aan u te betalen. Het voordeel hiervan is dat het betalen van de rente binnen de familie blijft. Als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan en de lening wordt gebruikt voor de eigen woning kan uw kind deze rente in aftrek brengen voor de inkomstenbelasting. Vervolgens kan ook de te betalen rente door u worden terug geschonken aan uw kinderen, zodat uw kinderen netto niets betalen aan de lening. Let op, als uw kind ook een deel financiert bij de bank, zal er nog wel toestemming moeten worden gevraagd aan de bank.

2. Schenken

Sinds 1 januari 2017 kunt u (weer) maximaal € 100.000,– vrij van schenkbelasting schenken. Degene aan wie u de schenking doet (of zijn of haar partner) moet dan wel tussen de 18 en de 40 jaar oud zijn. Ook moet de schenking gebruikt worden voor een eigen woning, u kunt dan denken aan de aankoop van een nieuwe woning of aflossing van een hypotheekschuld.

Een soortgelijke regeling was tussen 1 oktober 2013 en 1 januari 2015 ook tijdelijk in het leven geroepen om de woningmarkt een “boost” te geven. Een verschil met de schenking van 2013 en 2014 is dat de schenking nu aan iedereen tussen de 18 en de 40 jaar kan worden gedaan, niet alleen van een ouder aan een kind. U kunt de schenking nu ook zelfs verspreiden over drie achtereenvolgende jaren!

Mocht de schenking gebruikt worden voor de aflossing van een hypotheekschuld, dan moet u mogelijk boeterente betalen. U kunt het beste aan uw bank vragen welke voorwaarden daaraan gesteld worden. Ook kan het doen van de schenking gevolgen hebben voor uw eigenwoningreserve.

Ik kan me voorstellen dat u zo’n bedrag niet zomaar even overmaakt naar uw kind, maar een en ander ook goed vast wilt leggen. In een schenkingsakte kunt u vastleggen dat de schenking alleen bedoeld is voor uw eigen kind. Mocht uw kind gaan scheiden, dan hoeft deze schenking niet gedeeld te worden met de ex-partner.

En wat als u meerdere kinderen heeft? Misschien wilt u ook aan uw andere kinderen zo’n grote schenking doen. Maar stel dat u voor die schenking komt te overlijden? U kunt in een schenkingsakte of in uw testament bepalen dat de schenking die u al gedaan heeft aan uw kind wordt gezien als een voorschot op zijn of haar erfenis, zodat uw kinderen uiteindelijk hetzelfde bedrag van u krijgen.

Heeft u al eens eerder een groot bedrag geschonken aan uw kind? Dan geldt er overgangsrecht. Of u nog gebruik kunt maken van een aanvullende schenkingsvrijstelling, zoek ik graag voor u uit!

Voor meer informatie kunt u uiteraard telefonisch contact met ons opnemen via 071-5157150.
Terug
Stel een vraag over dit onderwerp
Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.
Benieuwd naar hoe wij omgaan met uw privacy Bekijk onze privacypolicy.
Typ bovenstaande code over.