Terug

Zoek de verschillen!

Linda van de Oudeweetering //
Notaris, toegevoegd notaris of kandidaat-notaris
U komt voor een bespreking op ons notariskantoor en de kandidaat-notaris stelt zich aan u voor. Veelal stellen cliënten de vraag: "Ah, kandidaat-notaris! Hoelang bent u nog in opleiding?" Daarom leg ik u in deze blog graag uit wat de verschillen zijn tussen de notaris, de toegevoegd notaris en de kandidaat-notaris.

Notaris
De notaris is benoemd bij Koninklijk Besluit. Hij/zij runt een onderneming naast de juridische werkzaamheden. De notaris is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige. De notaris adviseert partijen en legt hun afspraken vast in een (notariële) akte.
 
Toegevoegd notaris
Sinds 2013 kun je ook toegevoegd notaris worden. Een toegevoegd notaris heeft dezelfde bevoegdheden als de notaris, alleen is de toegevoegd notaris in loondienst bij de notaris en geen ondernemer. De toegevoegd notaris mag akten passeren in het protocol van de notaris aan wie hij/zij is toegevoegd en staat onder diens gezag. Een protocol bestaat onder andere uit de originele akten, notariële verklaringen, afschriften en (digitale) kaartsystemen die onder de notaris berusten. Bovendien is hij/zij de vaste waarnemer van de notaris aan wie hij/zij is toegevoegd. Dit betekent dat hij/zij altijd akten mag passeren.
 
Kandidaat-notaris
Ook de kandidaat-notaris is in loondienst bij de notaris en geen ondernemer. De kandidaat-notaris doet dezelfde werkzaamheden als de (toegevoegd) notaris, maar heeft (nog) geen tekenbevoegdheid. Een kandidaat-notaris heeft net als de (toegevoegd) notaris de studie notarieel recht aan een Nederlandse universiteit afgerond en zij staan op juridisch gebied gelijk. Indien de kandidaat-notaris de notariële beroepsopleiding heeft afgerond is hij/zij waarnemingsbevoegd. Dit betekent dat de waarnemingsbevoegde kandidaat-notaris alleen akten mag passeren in het protocol van de notaris, indien de notaris afwezig/ziek is.
 
Wilt u graag met een van hen kennismaken, dan kunt u contact met ons opnemen via 071-5157150.
Terug
Stel een vraag over dit onderwerp
Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.
Benieuwd naar hoe wij omgaan met uw privacy Bekijk onze privacypolicy.
Typ bovenstaande code over.