Terug
Zorgen voor later
Hoe voorkom ik dat alles op gaat aan zorg?

U hebt uw hele leven flink gespaard en nu gaat u naar een verzorgingstehuis. Grote kans dat u vanwege uw vermogen een flinke eigen zorgbijdrage betaalt. Hoe zorgt u er nu voor dat u toch nog fijn kunt leven en niet alles naar de zorg verdwijnt?
U hebt jarenlang hard gewerkt en een flink vermogen opgebouwd, maar nu gaat u steeds meer mankeren en heeft u meer zorg nodig. Maar wist u dat er bij het bepalen van de hoogte van uw eigen zorgbijdrage wordt gekeken naar uw vermogen en inkomen? Hoe jammer zou het zijn dat alles straks in de bodemloze put van de Wet langdurige zorg (Wlz) verdwijnt?

Om dit te voorkomen, kunt u uw vermogen verkleinen door te schenken. Van een deel van uw spaargeld of overwaarde van uw huis wordt straks immers uw zorg betaald. Niet voldoende geld of vermogen? Dan is het ook mogelijk om te schenken op papier. De ontvanger krijgt het bedrag dan pas op een vooraf afgesproken moment.

Verstandig is wel om hier op tijd mee te beginnen. Er wordt immers gekeken naar uw vermogen van twee jaar geleden. Schenkt u dus pas op de dag dat u naar een verzorgingstehuis toegaat? Dan zal uw eigen bijdrage pas over twee jaar lager zijn.

Een andere optie om uw eigen zorgbijdrage te verlagen? Laat in uw testament vastleggen dat het erfdeel van de kinderen opeisbaar wordt als de langstlevende ouder naar een verzorgingstehuis gaat. Zo kunt u samen met een notaris de balans zoeken tussen nog fijn leven en niet alles aan de zorg kwijt te zijn.
Wat men over ons zegt
Terug
"Het geeft rust om de zaken goed geregeld te hebben"
Linda van de Oudeweetering
expert in luisteren naar cliënten en inspelen op hun wensen
“Ik streef ernaar om iedere klant iets extra’s mee te geven. Niet alleen dat advies waarvoor ze eigenlijk kwamen, maar meer dan dat”
Stel een vraag over dit onderwerp aan Linda van de Oudeweetering
Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.
Benieuwd naar hoe wij omgaan met uw privacy Bekijk onze privacypolicy.
Typ bovenstaande code over.

Onze expertise uitgedrukt in blogartikelen