Terug

Zonder overeenkomst geen rechten

Remco van den Berg //

Nederland kent veel ongehuwde samenwoners; trouwen is allang niet meer de norm. En door de coronacrisis zijn veel voorgenomen huwelijken ook nog eens uitgesteld. Wie als samenwoner niks regelt, kan voor vervelende verrassingen komen te staan.
 
Dat bleek vorig jaar maar weer eens bij het tv-programma Kassa, waar een vrouw te gast was wier geliefde was overleden. Een tragisch verhaal, maar helaas niet uniek. Twintig jaar lang woonden deze mensen in hun koophuis en hij had altijd gewerkt en pensioen opgebouwd. Als nabestaande dacht zijn vriendin recht te hebben op partnerpensioen, ongeveer duizend euro netto in de maand. Maar dat was helemaal niet zo vanzelfsprekend.

De reden: de man en vrouw waren nooit een samenlevingsovereenkomst aangegaan, in welke vorm dan ook. Geen huwelijk, geen geregistreerd partnerschap, niks. En de meeste pensioenmaatschappijen hebben in hun voorwaarden opgenomen dat je iemand pas als rechthebbende kan aanwijzen wanneer er sprake is van een samenlevingsovereenkomst.  

Dat komt nog wel een keer
Nu denkt u misschien: daar zorgt iedereen bij de aankoop van een huis toch wel voor? Nee, de groep samenwoners zonder overeenkomst is opvallend groot. Zo’n overeenkomst afsluiten, blijkt typisch iets dat mensen voor zich uitschuiven. Vaak vanuit de gedachte, dat komt nog wel een keer, we hebben nog alle tijd. Maar dat weet je natuurlijk nooit.

Dat kan trouwens de beste overkomen. In onze praktijk zien we het ook gebeuren bij mensen die hun zaken normaal gesproken prima op orde hebben. Dan komen ze bij ons langs voor iets heel anders en vervolgens blijkt dat ze nog niets hebben geregeld voor hun eigendommen. Geen testament, geen samenlevingsovereenkomst. Met alle nare gevolgen van dien.

Gedoe voorkomen en geen geld mislopen
In dat licht ook belangrijk om te weten: dat u samen een huis, hypotheek én overlijdensrisicoverzekering heeft, betekent niet automatisch dat het huis ook naar de langstlevende gaat. Daar is echt een samenlevingsovereenkomst (of testament) voor nodig. U bent wettelijk gezien namelijk géén erfgenaam van elkaar. En dat levert allemaal procedureel en tijdrovend gedoe op met de formele erfgenamen, wat u met een regeling bij de notaris eenvoudig kunt voorkomen.

Natuurlijk kunt u het op papier zo gek en ingewikkeld maken als u wilt, maar een samenlevingsovereenkomst is snel geregeld. En de eenmalige kosten daarvan staan in schril contrast met, laten we zeggen, het mislopen van duizend euro netto in de maand voor de rest je leven…
 
Terug
Stel een vraag over dit onderwerp
Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.
Benieuwd naar hoe wij omgaan met uw privacy Bekijk onze privacypolicy.
Typ bovenstaande code over.