Terug

Het levenstestament als houvast in roerige tijden

Linda van de Oudeweetering //


In testamenten regelen we wat er moet gebeuren na overlijden. Maar wat als u nog leeft en niet meer zelf kunt beslissen? Zoals bij dementie, na een hersenbloeding, of bij een coma? Voor die situaties kunnen mensen een levenstestament laten opstellen, waarmee dierbaren elkaar de volmacht geven voor persoonlijke, zakelijke en medische beslissingen.
 
Het levenstestament is de laatste jaren in opkomst. Uit onlangs gepubliceerde cijfers van het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR) blijkt dat het aantal afgesloten levenstestamenten blijft toenemen; in 2019 ruim veertigduizend meer dan een jaar eerder.

Steeds meer mensen beseffen dat een levenstestament absoluut noodzakelijk is om zaken voor elkaar en zichzelf goed te regelen zodra een van beide partners daar niet meer toe in staat is. Want ook al bent u al decennia getrouwd, zonder levenstestament krijgt u in de praktijk weinig voor elkaar. Of het nu gaat om een huis verkopen, een hypotheek afsluiten of toegang krijgen tot een bankrekening.

Zonder levenstestament onder bewind
Zonder levenstestament bent u bij wet overgeleverd aan de kantonrechter. Die stelt het vermogen van de persoon die niet meer kan beslissen onder bewind van een directbetrokkene, die alles mag regelen. Dat is weliswaar vaak de partner of een van de kinderen, máár de aangewezen bewindvoerder heeft wel allemaal plichten richting die kantonrechter, zoals het overleggen van een jaarlijks overzicht van inkomsten en uitgaven. Bovendien moet de bewindvoerder voor iedere uitgave van 1.500 euro of meer toestemming vragen!

Zo komt die kantonrechter wel heel dichtbij… Een vreemde gedachte natuurlijk. Zeker wanneer je jarenlang alles samen hebt besloten en op elkaar hebt vertrouwd. Maar dit is de harde realiteit wanneer u geen levenstestament hebt vastgelegd.

Rechtsgeldigheid versus rechtszekerheid
Het levenstestament (niet de akte, maar de melding) wordt ingeschreven in het register van onze beroepsorganisatie. Op die manier is officieel vastgelegd wat u heeft geregeld en bij de notaris kunt u eventueel tussentijds wijzigingen aanbrengen.

Via de notaris kunt u een levenstestament opstellen dat zowel rechtsgeldig is als rechtszekerheid biedt. Een prettig houvast in roerige tijden. Wilt u graag een levenstestament regelen, maar gaat u nu liever de deur niet uit? Dat hoeft ook niet. Als notaris van deze tijd is het ook mogelijk om dit soort prangende zaken via de moderne middelen, zoals FaceTime, met ons te bespreken. Laat het coronavirus u dus niet beletten om de belangrijkste beslissingen in uw leven zo snel mogelijk vast te leggen. 
 
Terug
Stel een vraag over dit onderwerp
Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.
Benieuwd naar hoe wij omgaan met uw privacy Bekijk onze privacypolicy.
Typ bovenstaande code over.