Terug

Gezag en erkenning, hoe zit dat?

Ilse Zuidwijk //

Heugelijk nieuws: je bent zwanger! Naast het in orde maken van de babykamer moet juridisch misschien ook het één en ander geregeld worden.  Wie heeft er volgens de wet het gezag over het kind en wordt daardoor de wettelijke vertegenwoordiger van het kind en moet (financieel) zorgdragen voor de verzorging en de opvoeding van het kind?  
 
De moeder heeft automatisch het gezag over het kind, maar hoe zit dat met de vader?
Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan dan heeft de vader automatisch ook het gezag over het kind. Dit is anders als je samenwoont. De vader moet in dat geval het kind erkennen om juridisch de ouder van het kind te worden. Daarnaast is het raadzaam om als vader ook het gezag aan te vragen om te voorkomen dat in het geval jullie uit elkaar gaan de vader naast de moeder ook iets te zeggen heeft over het kind  Het enkel erkennen van het kind is hiervoor dus niet voldoende.
Het is mogelijk om het kind te erkennen tijdens de zwangerschap of op het moment dat de vader aangifte doet van de geboorte. Dit dient te gebeuren bij de Burgerlijke stand van de gemeente. Hiervoor dient de vader toestemming te hebben van de moeder.
Het gezag kan worden aangevraagd bij de rechtbank.  Dit is pas mogelijk op het moment dat het kind is geboren en een Burgerservicenummer heeft. Via de site www.rechtspraak.nl kunnen jullie kosteloos het gezamenlijk gezag aanvragen over het kind.
 
Terug
Stel een vraag over dit onderwerp
Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.
Benieuwd naar hoe wij omgaan met uw privacy Bekijk onze privacypolicy.
Typ bovenstaande code over.