Terug

Belastingrente voorkomen? Doe op tijd aangifte van erfbelasting!

Suzanne Koek-Schrama //


Als u erfgenaam bent of op een andere manier iets uit een nalatenschap verkrijgt, moet er misschien erfbelasting betaald worden over hetgeen u heeft verkregen. Dit hangt af van de hoogte van uw verkrijging en uw vrijstelling voor de erfbelasting. Na een overlijden zal er binnen 8 maanden aangifte van erfbelasting moeten worden gedaan bij de Belastingdienst. Het tijdstip waarop u deze aangifte doet is heel belangrijk.
De Belastingdienst berekent namelijk in beginsel belastingrente vanaf 8 maanden na het overlijden tot 6 weken na de datum van de aanslag. Belastingrente is een vergoeding voor gemiste rente. De belastingrente bedraagt op dit moment 4%.

Hoe werkt dit nu eigenlijk in de praktijk? Een voorbeeld.

Stel, iemand is op 1 januari 2017 overleden. Er moet binnen 8 maanden aangifte van erfbelasting gedaan worden, dus uiterlijk 1 september 2017. U doet op tijd aangifte van erfbelasting en uw aangifte wordt op 14 juli 2017 ontvangen door de Belastingdienst. Op 15 augustus 2017 krijgt u de aanslag toegestuurd. Bij deze aanslagdatum telt de Belastingdienst nog 6 weken op, ofwel 26 september 2017. De belastingrente gaat lopen vanaf 8 maanden na het overlijden, dit was 1 september 2017. Dit betekent dat er over 26 dagen belastingrente verschuldigd is. U ziet nu dat u toch belastingrente moet betalen, ook al heeft u de aangifte netjes binnen de termijn gedaan.

Indien u belastingrente wilt voorkomen, dan kunt u het beste binnen 3 maanden na het overlijden aangifte van erfbelasting doen.

Nu komt het heel vaak voor dat u nog niet alle gegevens heeft die u nodig heeft voor de aangifte. Dan kunt u een voorlopige aanslag aanvragen. Zodra alle gegevens voor de aangifte binnen zijn, kunt u de definitieve aangifte erfbelasting naar de Belastingdienst sturen. Is de definitieve aanslag hetzelfde als de voorlopige? Dan betaalt u geen belastingrente. Is de definitieve aanslag hoger dan de voorlopige? Dan betaalt u belastingrente over het meerdere. Is de definitieve aanslag lager dan de voorlopige? Dan krijgt u de te veel betaalde belasting en rente (over dat deel) terug.

Wilt u weten of bij u belastingrente wordt geheven? Uiteraard kunnen we u daarover informeren. U kunt contact met ons opnemen via 071-5157150.
Terug
Stel een vraag over dit onderwerp
Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.
Benieuwd naar hoe wij omgaan met uw privacy Bekijk onze privacypolicy.

Ook leuk om te zien