loader
Huwelijk

5 goede redenen om huwelijksvoorwaarden te maken

Bij een huwelijk denk je gelijk aan het uitzoeken van de locatie, cateraar, de band, trouwjurk enzovoorts. Niet zo snel aan het maken van huwelijksvoorwaarden.  Trouwen doe je toch immers één keer? Lees de volgende redenen om eerst langs de notaris te gaan voor het opmaken van voorwaarden.

  1. Jij of jouw aanstaande zijn van plan een eigen bedrijf te beginnen. Door het maken van huwelijksvoorwaarden voorkom je dat schuldeisers van jouw bedrijf het vermogen van de echtgenoot kunnen aanspreken. Verder wil je bij echtscheiding verder kunnen met je eigen bedrijf zonder (volledig) te delen met jouw ex-echtgenoot.
  2. Je komt uit een vermogende familie. Stel je hebt geërfd of schenkingen ontvangen. Natuurlijk geniet je daar samen van met je echtgenoot, zolang je samen blijft. Wil je dit vermogen ook delen als de relatie over gaat?
  3. Stel jouw aanstaande heeft een studieschuld. Trouw je in gemeenschap van goederen en ga je vervolgens scheiden dan heb je de helft van deze schuld “gekregen”. Dit geldt overigens ook voor schulden die tijdens het huwelijk worden aangegaan door de ander. In de huwelijksvoorwaarden kun je opnemen dat ieder aansprakelijk is voor de schulden die hij/zij zelf is aangegaan.
  4. Ben je eerder getrouwd geweest en heb je inmiddels vermogen opgebouwd? Zorg ervoor dat je zaken gescheiden en duidelijk houdt. Wat blijft van ieder en wat bouw je samen op. Bespreek dit samen en maak daar duidelijke afspraken over.
  5. Afspraken over het al dan niet delen van pensioen. Vaak zijn we nog niet bezig met ons pensioen. Dat is iets voor later… Bij een echtscheiding blijkt snel dat de waarde van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd veelal hoger is dan de overwaarde van de woning.  Reden te meer om hier afspraken over te maken.