Terug

Heeft u trouwplannen? Beperkte gemeenschap van goederen wordt het nieuwe uitgangspunt.

Linda van de Oudeweetering //


Vanaf 1 januari 2018 zal de beperkte gemeenschap van goederen het uitgangspunt worden van het huwelijksvermogensrecht. Wat heeft dit voor gevolgen voor u?
Op dit moment is de wettelijke gemeenschap van goederen het uitgangspunt in de wet. Indien u voor 1 januari 2018 trouwt en u maakt voorafgaand aan het huwelijk geen huwelijksvoorwaarden bij de notaris dan worden zowel de bezittingen als de schulden van u en uw partner samengevoegd tot één gemeenschappelijk vermogen. Hierdoor kan bijvoorbeeld een studieschuld van één van de echtgenoten ook tot de gemeenschap gaan behoren. Daarnaast vallen ook schenkingen en/of erfenissen die één van de echtgenoten heeft verkregen automatisch in de gemeenschap, tenzij de erflater of de schenker een uitsluitingsclausule heeft opgenomen.

Wat gaat er veranderen? Vanaf 1 januari 2018 wordt de wettelijke gemeenschap van goederen beperkt. De gemeenschap zal dan alle goederen omvatten die tijdens het huwelijk zijn verkregen en de schulden die door echtgenoten tijdens het huwelijk zijn aangegaan. Ook het voorhuwelijkse gezamenlijke vermogen zal tot de gemeenschap gaan behoren. Bijvoorbeeld de gezamenlijke woning en de hypotheekschuld die is aangegaan ter financiering van de woning. Het voorhuwelijkse privévermogen van de echtgenoten zal daarentegen niet in de gemeenschap vallen. Eventuele schenkingen en/of erfenissen die verkregen zijn vóór het huwelijk maar ook tijdens het huwelijk zullen ook privé blijven.

Bent u voor 1 januari 2018 getrouwd en heeft u geen huwelijksvoorwaarden gemaakt? Dan geldt dat u in wettelijke gemeenschap van goederen bent getrouwd en dit zal door de nieuwe wetgeving niet zomaar wijzigen.

Tot slot nog vijf redenen om ook na 1 januari 2018 langs de notaris te gaan voor het opstellen van huwelijksvoorwaarden:
  1. Bent u of uw aanstaande van plan om een eigen bedrijf te gaan beginnen en gaat u deze starten na de huwelijksvoltrekking? Door het maken van huwelijksvoorwaarden voorkomt u dat schuldeisers van uw bedrijf het vermogen van uw echtgenoot kunnen aanspreken.
  2. Als u al een onderneming heeft voor de aanvang van het huwelijk dan geldt na 1 januari 2018 dat deze niet in de gemeenschap valt. Per 1 januari 2018 komt in de wet te staan dat u wel een redelijke vergoeding aan de gemeenschap verschuldigd bent voor de kennis, vaardigheden en arbeid die u ten behoeve van de onderneming heeft aangewend. Deze ruime begripsomschrijving kan tot ongewenste gevolgen leiden. In huwelijksvoorwaarden kunt u anders overeenkomen.
  3. Heeft u voor het huwelijk een gezamenlijke woning verkregen en is de eigendomsverhouding ongelijk? Na de huwelijksvoltrekking valt deze woning in de gemeenschap en bent u ieder voor een gelijk deel gerechtigd tot de woning. Door het maken van huwelijksvoorwaarden kunt u de huidige eigendomsverhouding in stand laten.
  4. Afspraken over het al dan niet delen van pensioen. Vaak zijn we nog niet bezig met ons pensioen. Dat is iets voor later… Bij een echtscheiding blijkt snel dat de waarde van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd veelal hoger is dan de overwaarde van de woning. Het is dus verstandig hier afspraken over te maken in huwelijksvoorwaarden.
  5. Als u toch liever in algehele gemeenschap van goederen wilt trouwen is dat uiteraard ook mogelijk. Dit kunt u vastleggen in huwelijksvoorwaarden.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie dan kunt u uiteraard telefonisch contact met ons opnemen via 071-5157150.
Terug
Stel een vraag over dit onderwerp
Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.
Benieuwd naar hoe wij omgaan met uw privacy Bekijk onze privacypolicy.
Typ bovenstaande code over.